Babyfilt – mjuka filtar till baby

En liten baby, sovandes lugnt i famnen på mamma. Mysfaktorn är hög med en liten baby, och de allra flesta föräldrar har babyfilten nära till hands. En babyfilt som man kan lägga över babyn, linda in babyn i eller lägga över sig vid amning. En babyfilt har många användningsområden, och det finns många olika sorters filtar. Det finns filtar i olika material, med olika förmågor. Som förälder önskar man att en babyfilt ska vara mjuk, varm men luftig och enkel att ha med sig överallt. När babyn växer, kanske behovet för babyfilt försvinner. Man kan då göra om babyfilten till en snuttefilt, eller ett gosedjur. Barnet kan då ha med sig favoritfilten även om det inte är som barnvagnsfilt, eller filt i vaggan. Även om man tvättar en filt, så sätts lukt i den från föräldrarna. Ju mer man använder den ju mera präglat blir barnet på den. Det kan vara en väldigt fin tröst vid sjukdom, mardrömmar eller bara vid en mysig stund.

Babyfilt – mjuka filtar till baby
Babyfilt – mjuka filtar till baby

Att tänka på vi val av material

Bomull, lin, trikå, flanell…Det finns många alternativ att välja på i djungeln av babyfiltar. Man önskar först och främst ett mjukt material. Många väljer bomull, eller flanell då det är mjukt och tål att tvättas. Det har också blivit populärt att sticka eller virka egna filtar. Om man ska sticka eller virka själv öppnar sig en stor värld av valmöjligheter. Vilket garn ska man använda? Hur blir filten efter tvätt? Andas materialet? Hur stor ska filten vara? Vilket mönster ska den stickas eller virkas efter? Vilken färg? Det kan vara ett stort projekt att bara bestämma garn och mönster till filten. När man väl har bestämt sig är det en fröjd att sätta igång. Att sticka babyfilt är en fin sysselsättning vare sig man stickar till sin egen baby eller till en vän. Om man gör babyfilt som ska användas om vintern är det smart att använda ett garn som är lite varmare. Det behöver inte vara tjockt och tungt, det finns mjuka lätta garn som värmer bra. Alpackaull värmer mer än vanlig fårull, och i tillägg så är det starkare och mjukare. Det har också en glans över sig, så det livar upp lite mer än vanligt matt fårullsgarn. Ett garn som inte rekommenderas är akryl. Visst är det billigt och mjukt, men det är ett syntetiskt garn. Det innehåller plast, och har inte samma goda kvaliteter som ett bomullsgarn. Det har till exempel ingen uppsugningsförmåga, så om bebisen blir varm och svettig under filten transporterar filten inte bort fukten. När man stickar till bebisar måste man använda garn som inte är skadligt för bebisen, men det kan vara dyrare. Bomullsgarn är ett bra alternativ, tillsammans med ull. Bomull andas, suger upp fukt och är väldigt slitstarkt.

Bambu och muslin för dig med fokus på miljön

För dem som är intresserade av något ekologiskt och miljövänligt är bambu ett fint val. I tillägg till att vara ekologiskt och bra för miljön, så har bambu många fina egenskaper. Materialet har en anti-statisk effekt, den blir alltså inte klistrad mot babyn. Den håller sig luftig och mjuk, och materialet känns härligt. Tyget har en antibakteriell egenskap, och skyddar även mot UV-strålar. Vid varmare väder känns materialet svalt, och vid kallt väder värmer tyget. Därför blir bambufilt en bra allroundfilt, som man kan använda oberoende av temperatur.

Muslin är en tygsort i tunn bomullsväv. Det används ofta till babyfiltar eller babytrasor, just för att det är lätt och luftigt. Muslin blir vävt i flera lager, och den har en förmåga att bli mjukare för varje tvätt. Många andra barnfiltar blir lite stela, och mister elasticitet efter många rundor i tvätten.
Muslin är luftigt, men värmande. Man kan linda in babyn i filten, och på så vis hålla babyn varm och trygg. Babyn sover gott när den är inlindad, och man behöver inte oroa sig för temperaturen vid användning av muslin. Tack vare att muslin är luftigt behöver man inte vara orolig att babyn inte kan andas om filten läggs över ansiktet. En filt i muslin skadar inte babyn på något sätt.

Flera fördelar med muslin är:

  • god uppsugningsförmåga
  • lätt att ha med överallt
  • kan användas vid amning eller vid skötbordet
  • finns i flera material

Det finns muslintyg i andra material än bomull. Ett annat populärt val är bambu. Både bambu och bomull odlas ekologiskt, så man behöver inte ha dåligt samvete för att man köper bomull eller bambu.

Är syntetiskt ett alternativ?

Babyfiltar i syntetiskt material är ett annat alternativ bland babyfiltar. Bland de syntetiska materialen finns det många val, bland annat akryl, polyamid och polyester. Akryl är slitstarkt, och håller färgen bra även efter många tvättar. Det man bör tänka på vid tvätt av syntetiska material är att de inte ska tvättas i högre temperaturer än 40 grader. De syntetiska fibrerna tål nämligen inte värme. De mister sina egenskaper, som elasticitet och passform.

En fördel med akryl är att det inte innehåller lanolin. Det är ett slags fett som finns i ull, och som en del kan vara allergiska mot. Akryl kan vara ett alternativ om man är på jakt efter varma kläder, eller i detta fallet, en varm babyfilt. Men, materialet andas inte så man måste vara aktsam med att lämna babyn ensam under filten alltför länge. Akryl har heller ingen förmåga att reglera temperaturen, och är därför inte lämpligt för små barn. Små barn saknar egen förmåga att styra sin kroppstemperatur.

Blandningstyger är ofta en bra lösning. Man kan till exempel få de fina egenskaperna från ett slitstarkt syntetiskt garn, tillsammans med ett bomullsgarns förmåga att andas. Man får då en filt som håller länge, och har en hög kvalitet.

När man jämför olika tyger, garn och egenskaper står ändå en sort starkare än de andra. Detta gäller både kvaliteter i tyget och produktionsmässigt. Bomull och bambu som odlats ekologiskt, ger liten miljöpåverkan, och vävs de till muslintyg får man en fin filt. Muslinfilten andas, den har en bra uppsugningsförmåga och den är otroligt mjuk. Babyns hud blir inte irriterad av tyget mot huden, och filten hjälper babyn att hålla värmen, men även se till att babyn inte blir för varm.
 Det bästa valet när det gäller babyfilt är en muslinfilt.

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00