Babyfiltar

Att Babyfiltar Àr en bebis bÀsta vÀn Àr det nog mÄnga förÀldrar som Àr överens om.
Vi gÄr igenom materialval av babyfilt, anvÀndningsomrÄden och varför du alltid ska vÀlja ekologisk bomull eller bambu!
LĂ„t oss avslöja vilken filt som Ă€r bĂ€st för baby – vĂ€lkommen in!

Olika material pÄ babyfilt

NÀr du Àr pÄ jakt efter en filt till din bebis kommer du att upptÀcka att det finns en mÀngd olika materialval pÄ marknaden. Vi gÄr igenom de vanligaste varianterna, materialens egenskaper och fördelar för att du ska hitta rÀtt och hitta den filten som passar bÀst för just dig och din familj.

AnvÀndningsomrÄden för babyfiltar

Bomull Àr ett slitstarkt och tÄligt textilfiber som kommer frÄn vÀxter av bomullsslÀktet. Bomullen Àr naturlig, förnybar och biologiskt förnybar. KlÀder och textilier av bomull Àr mjuka, följsamma och precis som andra naturmaterial andas den vilket Àr gynnsamt för textilier som anvÀnds nÀra kroppen, som underklÀder, t-shirts och filtar. MÄnga odlingar Àr numera ekologiska vilket innebÀr att produktens rÄvaror eller ingredienser har odlats utan kemiska bekÀmpningsmedel och konstgödsel. Det finns mÄnga mÀrkningar av bomull, som GOTS, Oeko-tex och Fair trade som Àr viktiga i valet av produkt. En bomullsfilt för baby passar extra bra under vÄr-och sommarmÄnaderna dÄ de Àr svala och inte blir för varma.

Bambu Àr en planta som vÀxer oerhört snabbt och Àr sÀrskilt gynnsam och miljövÀnlig dÄ den varken krÀver bevattning, besprutning eller konstgödsel. Textilier av bambu Àr mjuka mot huden, temperaturreglerande och smutsavstötande. Bambu har Àven förmÄgan att absorbera dÄlig lukt vilket gör att plagg av bambu hÄller sig frÀscha lÀnge. Tyg i bambu tÄl ofta tvÀtt upp till 60 grader i maskin och blir bara mjukare efter tvÀtt. Bambu som materialval i babyfilten lÀmpar sig otroligt bra just pÄ grund av att den Àr mjuk, allergivÀnlig och temperaturreglerande.

Muslin Àr en typ av tyg som anvÀnts sedan 1600-talet för klÀder och andra textilier som gardiner eller foder. Tyget kan vara av naturmaterial som ull och lin men oftast av bomull och Àr vÀvt i en tvÄskaftsbindning vilket ger en mjuk, lÀtt och luftig kÀnsla. Tyget upplevs som lite vÄgigt och skrynklar sig dÀrför inte. Muslinfilten Àr ofta gjord av mjuka bambufiber som andas och Àr temperaturreglerande. DÀrför Àr en babyfilt av muslin idealisk för den lilla bebisens kÀnsliga hud. Den Àr lÀtt att hÄlla ren och blir bara mjukare efter varje tvÀtt och ju mer den anvÀnds. Den har flera anvÀndningsomrÄden som snuttefilt, i vagnen, vid amning och pÄ skötbÀdden.

Merinoullen kommer frÄn merinofÄren, som Àr kÀnda för att ge en extra fin och högkvalitativ ull. De lever i karga bergsomrÄden dÀr de utsÀtts för bÄde extrem kyla och hetta varför dess ull Àven fÄr dessa egenskaper. Textilier av merinoull Àr mycket mjuka, kliar inte, reglerar temperaturen, absorberar fukt och odörer, Àr flamsÀkert, snabbtorkande bland mycket andra positiva egenskaper. En babyfilt av merinoull lÀmpar sig hela Äret runt. IstÀllet för att tvÀtta filten kan du vÀdra den ofta sÄ hÄller den sig lÀngre.

Ull har anvÀnts av mÀnniskor i flera Ärtusenden och skyddat mot sÄvÀl kyla som fukt samtidigt som den Àr temperaturreglerande. Det innebÀr att nÀr du har ull nÀra kroppen hÄller den temperaturen jÀmn oavsett om det Àr kallt eller varmt i omgivningen. Ull har dessutom förmÄgan att absorbera mycket fukt utan att upplevas som blött och tungt eftersom den transporterar bort fukten frÄn huden. Ull Àr mjukt och lÀttskött och lÀmpar sig dÀrför mycket bra i barnfiltar. Den passar extra bra under höst och vinter men eftersom den hÄller kroppstemperaturen jÀmn Àven om det Àr varmt gÄr den att anvÀnda Àven under sommaren.

Fleece Àr ett syntetmaterial, men det finns Àven fleece som Àr tillverkat i bomull och ull. Det Àr ett mycket mjukt, töjbart material som Àr lÀtt att tvÀtta och absorberar fukt. Tyget Àr stickat med mycket smÄ maskor. Det anvÀnds ofta i plÀdar samt produkter och klÀder för utomhusaktiviteter dÄ det hÄller vÀrmen bra. Fleece Àr ofta Ätervunnet av PET-flaskor. En babyfilt av fleece lÀmpar sig bÀst pÄ vintern. DÄ fleece Àr ett syntetmaterial, slÀpper ifrÄn sig plastpartiklar vid tvÀtt och Àr lÀttantÀndlig Àr det inte ett matieralval som vi rekommenderar nÀr du vÀljer filt till din baby.

AnvÀndningsomrÄden för babyfiltar

Detta Àr de vanligaste anvÀndningsomrÄdena för en babyfilt!

Amningsfilt

Amningen blir privat men fortsatt luftig och behaglig med en bra filt. Den kan lÀtt slÀngas över axeln nÀr ni behöver skapa en privat liten vrÄ för mamma och bebis.

Snuttefilt

NÀr barnet blir Àldre sÄ vill det ofta fortsÀtta med babyfilten, som blivit en trygg symbol, nu som snuttefilt. Den Àr sÄ mjuk och har den dÀr doften som kÀnns personlig och inbjudande.

Skugga

Barnvagnen ger inte alltid perfekt skugga för ett sovande barn. Det Àr lÀtt ordnat med den luftiga barnfilten. Den slÀpper igenom luft men ser till att solens strÄlar inte stör tuppluren.

SkötbÀdd

Ibland sÄ har du inte tillgÄng till ett traditionellt skötbord. NÀr soffan eller sÀngen fÄr fungera som plats för blöjbyte Àr det bra att ha en babyfilt nÀra till hands. SÄ bra att du kanske börjar anvÀnda den pÄ det vanliga skötbordet. Det Àr ju sÄ lÀtt att hÄlla rent och barnet ligger mjukt pÄ filten.

Babyfilt Ekologisk
Ekologisk Bomull Àr alltid att föredra för ditt barn och klimatet!

Babyfilt Ekologisk – alltid första valet!

Ekologisk bomull odlas utan anvÀndning av skadliga bekÀmpningsmedel, gödsel eller kemikalier. Detta betyder att det Àr bÀttre för luft, vatten och framför allt, din bebis.
NÀr det gÀller babyfiltar rekommenderar vi starkt att vÀlja ekologisk bomull/bambu.

VĂ„ra tre favorit filtar för baby 🏆

Babyfiltar av hög kvalité

Vinter&Bloom

Pris: 295 Sek

 • Ekologisk Bomull
 • Otroligt mjuk och andas bra
 • Finns i 3 fĂ€rger
Om
AllmÀnt och SkötselrÄd
MĂ„tt och Material

AllmĂ€nt: Underbart mjuk och mysig muslinfilt i GOTS-certifierad ekologisk bomull.  Filten har tre lager tunt muslintyg som gör filten utmĂ€rkt för varma dagar dĂ„ den bĂ„de Ă€r fuktabsorberande och temperaturreglerande. AnvĂ€nd i vagnen, i spjĂ€lsĂ€ngen eller som snuttefilt! Filten blir mjukare och mjukare ju mer den anvĂ€nds och tvĂ€ttas.

SkötselrÄd: tvÀttas i 40°C

MĂ„tt: 100 x 80 cm

Material: 100% GOTS-certifierad ekologisk bomull


Babyfilt perfekt val av amningsfilt

Elodie

Pris: 199 Sek

 • UtmĂ€rkt som amningsfilt
 • Bambu i kombination med Oeko-Tex Bomull
 • Bra pris!
Om
AllmÀnt och SkötselrÄd
MĂ„tt och Material

AllmĂ€nt: De hĂ€r filtarna Ă€r underbart lĂ€tta, mjuka och lena mot din babys kĂ€nsliga hud. Tillverkade av naturliga bambufiber som andas, Ă€r fuktabsorberande och temperaturreglerande. Med dubbla lager av klassisk, tunn muslinvĂ€v förstĂ€rks dessa egenskaper Ă€n mer och ger en filt som bara blir mjukare och mer följsam med varje tvĂ€tt. AnvĂ€ndbar som snuttefilt, skötbĂ€dd, barnvagnsskynke, eller amningsfilt. 

SkötselrÄd: FintvÀtt 30 grader

Material: 50% Bambu| 50% Oeko-Tex certifierad Bomull

MĂ„tt: 80 x 80 cm.


Babyfilt

Liewood

Pris: 399 Sek

 • 100% Ekologisk Bomull
 • Perfekt storlek
 • Tre olika fĂ€rger
Om
AllmÀnt och SkötselrÄd
MĂ„tt och Material

AllmĂ€nt: Mjuk och gosig muslinfilt i 100% ekologisk bomull i fyra olika lager som ger en hĂ€rlig kĂ€nsla. Perfekt för amning eller i spjĂ€lsĂ€ngen.

SkötselrÄd: 40 grader

MĂ„tt: 120 x 120 cm.

Material: 100% Ekologisk Bomull


Att namnge sin babyfilt

Babyfilt med namn Àr mÄnga förÀldrar som eftersöker dÄ det Àr en perfekt dopgÄva, och blir sÄledes unik i sitt slag.
Muslinfilt.se erbjuder dessvÀrre inte denna tjÀnst idag men vi kan varmt rekommendera sidor som barnparadiset.se eller babyfiltar.se

Varför muslin Àr den bÀsta babyfilten enligt oss

VÄr hemsida avslöjar kanske att vi föredrar muslinfilten för barn, hÀr Àr varför:

 • MuslinvĂ€vens funktion Ă€r otroligt smart eftersom den Ă€r vĂ€vd i flera lager och blir mjukare efter varje tvĂ€tt. MĂ„nga andra babyfiltar blir snarare stela, noppriga och hĂ„rda efter tvĂ€tt.
 • Den Ă€r fuktabsorberande och temperaturreglerande, den fungerar alltsĂ„ bĂ„de nĂ€r det Ă€r kallt och varmt!
 • Filten andas betydligt bĂ€ttre Ă€n andra typer av filtar vilket Ă€r behagligt för din bebis.
 • Ekologisk Bomull och Bambu Ă€r enligt oss och erkĂ€nt av merparten de bĂ€sta materialet för en baby.

SÄhÀr gör du din egen babyfilt

Att göra sin egen babyfilt Àr det mÄnga som önskar. Antingen sÄ stickar man eller sÄ virkar man.
HÀr hÀnvisar vi till sidor dÀr du kan fÄ inspiration och vÀgledning för hur du gÄr tillvÀga.

Virka

 • Garnstudio.com – Erbjuder flertalet gratis virkmönster
 • Svartafaret.se – Erbjuder Ă€ven dom virkmönster dock till ett lĂ„gt pris.

Sticka

 • Garnstudio.com – Erbjuder flertalet gratis stickmönster
 • Svartafaret.se – Erbjuder Ă€ven dom stickmönster dock till ett lĂ„gt pris.

Vanliga frÄgor

Vilket material Àr att föredra vid val av babyfilt?

Bomull och Bambu Àr att föredra vid val av material dÄ det andas bÀst, Àr mjukast och Àr temperaturreglerande i sin natur.

Vad Àr det för skillnad pÄ bambu och bomull för bebisen?

Vid val av Ekologisk bambu och bomull Àr skillnaden lite. Bambu kan vara nÄgot mjukare annars fyller dom i princip samma funktion.
DÀremot om du ska vÀlja mellan bambu och bomull som inte Àr ekologisk Àr bambu bÀttre. Bomull som inte Àr ekologisk behöver bekÀmpningsmedel för att kunna vÀxa.
Dessa Àmnen Àr giftiga och ibland stannar de dessutom kvar i tyget

Vilken typ av babyfilt Àr bÀst?

Muslinfilt Àr pÄ grund av hur den Àr vÀvd och material den bÀsta babyfilten.

Är det viktigt att babyfilten Ă€r ekologisk?

Ja. Detta Àr av yttersta vikt eftersom den Àr Àmnad för ditt barn. Ekologisk bomull och bambu odlas utan anvÀndning av skadliga bekÀmpningsmedel, gödsel eller kemikalier. Detta betyder att det Àr bÀttre för luft, vatten och framför allt, din bebis.

Är det lĂ€tt att sticka eller virka en filt till sin bebis?

För en person som har erfarenhet av att sticka, eller virka skulle vi sÀga att de mönster som finns tillgÀngliga Àr nÄgorlunda enkla!

Varför Àr muslinfilten sÄ populÀr?

En filt som Àr muslinvÀvd Àr populÀr för att den andas bÀst av alla filtar. Den Àr mjuk och blir bara mjukare för varje tvÀtt. Den andas bra och kan bÄde vÀrma och kyla samt har flertalet anvÀndningsomrÄden sÄsom amning, snuttefilt, skugga ditt barn samt tillfÀllig skötbÀdd.