Babyfiltar

Att Babyfiltar är en bebis bästa vän är det nog många föräldrar som är överens om.
Vi går igenom materialval av babyfilt, användningsområden och varför du alltid ska välja ekologisk bomull eller bambu!
Låt oss avslöja vilken filt som är bäst för baby – välkommen in!

Olika material på babyfilt

När du är på jakt efter en filt till din bebis kommer du att upptäcka att det finns en mängd olika materialval på marknaden. Vi går igenom de vanligaste varianterna, materialens egenskaper och fördelar för att du ska hitta rätt och hitta den filten som passar bäst för just dig och din familj.

Användningsområden för babyfiltar

Bomull är ett slitstarkt och tåligt textilfiber som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullen är naturlig, förnybar och biologiskt förnybar. Kläder och textilier av bomull är mjuka, följsamma och precis som andra naturmaterial andas den vilket är gynnsamt för textilier som används nära kroppen, som underkläder, t-shirts och filtar. Många odlingar är numera ekologiska vilket innebär att produktens råvaror eller ingredienser har odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns många märkningar av bomull, som GOTS, Oeko-tex och Fair trade som är viktiga i valet av produkt. En bomullsfilt för baby passar extra bra under vår-och sommarmånaderna då de är svala och inte blir för varma.

Bambu är en planta som växer oerhört snabbt och är särskilt gynnsam och miljövänlig då den varken kräver bevattning, besprutning eller konstgödsel. Textilier av bambu är mjuka mot huden, temperaturreglerande och smutsavstötande. Bambu har även förmågan att absorbera dålig lukt vilket gör att plagg av bambu håller sig fräscha länge. Tyg i bambu tål ofta tvätt upp till 60 grader i maskin och blir bara mjukare efter tvätt. Bambu som materialval i babyfilten lämpar sig otroligt bra just på grund av att den är mjuk, allergivänlig och temperaturreglerande.

Muslin är en typ av tyg som använts sedan 1600-talet för kläder och andra textilier som gardiner eller foder. Tyget kan vara av naturmaterial som ull och lin men oftast av bomull och är vävt i en tvåskaftsbindning vilket ger en mjuk, lätt och luftig känsla. Tyget upplevs som lite vågigt och skrynklar sig därför inte. Muslinfilten är ofta gjord av mjuka bambufiber som andas och är temperaturreglerande. Därför är en babyfilt av muslin idealisk för den lilla bebisens känsliga hud. Den är lätt att hålla ren och blir bara mjukare efter varje tvätt och ju mer den används. Den har flera användningsområden som snuttefilt, i vagnen, vid amning och på skötbädden.

Merinoullen kommer från merinofåren, som är kända för att ge en extra fin och högkvalitativ ull. De lever i karga bergsområden där de utsätts för både extrem kyla och hetta varför dess ull även får dessa egenskaper. Textilier av merinoull är mycket mjuka, kliar inte, reglerar temperaturen, absorberar fukt och odörer, är flamsäkert, snabbtorkande bland mycket andra positiva egenskaper. En babyfilt av merinoull lämpar sig hela året runt. Istället för att tvätta filten kan du vädra den ofta så håller den sig längre.

Ull har använts av människor i flera årtusenden och skyddat mot såväl kyla som fukt samtidigt som den är temperaturreglerande. Det innebär att när du har ull nära kroppen håller den temperaturen jämn oavsett om det är kallt eller varmt i omgivningen. Ull har dessutom förmågan att absorbera mycket fukt utan att upplevas som blött och tungt eftersom den transporterar bort fukten från huden. Ull är mjukt och lättskött och lämpar sig därför mycket bra i barnfiltar. Den passar extra bra under höst och vinter men eftersom den håller kroppstemperaturen jämn även om det är varmt går den att använda även under sommaren.

Fleece är ett syntetmaterial, men det finns även fleece som är tillverkat i bomull och ull. Det är ett mycket mjukt, töjbart material som är lätt att tvätta och absorberar fukt. Tyget är stickat med mycket små maskor. Det används ofta i plädar samt produkter och kläder för utomhusaktiviteter då det håller värmen bra. Fleece är ofta återvunnet av PET-flaskor. En babyfilt av fleece lämpar sig bäst på vintern. Då fleece är ett syntetmaterial, släpper ifrån sig plastpartiklar vid tvätt och är lättantändlig är det inte ett matieralval som vi rekommenderar när du väljer filt till din baby.

Användningsområden för babyfiltar

Detta är de vanligaste användningsområdena för en babyfilt!

Amningsfilt

Amningen blir privat men fortsatt luftig och behaglig med en bra filt. Den kan lätt slängas över axeln när ni behöver skapa en privat liten vrå för mamma och bebis.

Snuttefilt

När barnet blir äldre så vill det ofta fortsätta med babyfilten, som blivit en trygg symbol, nu som snuttefilt. Den är så mjuk och har den där doften som känns personlig och inbjudande.

Skugga

Barnvagnen ger inte alltid perfekt skugga för ett sovande barn. Det är lätt ordnat med den luftiga barnfilten. Den släpper igenom luft men ser till att solens strålar inte stör tuppluren.

Skötbädd

Ibland så har du inte tillgång till ett traditionellt skötbord. När soffan eller sängen får fungera som plats för blöjbyte är det bra att ha en babyfilt nära till hands. Så bra att du kanske börjar använda den på det vanliga skötbordet. Det är ju så lätt att hålla rent och barnet ligger mjukt på filten.

Babyfilt Ekologisk
Ekologisk Bomull är alltid att föredra för ditt barn och klimatet!

Babyfilt Ekologisk – alltid första valet!

Ekologisk bomull odlas utan användning av skadliga bekämpningsmedel, gödsel eller kemikalier. Detta betyder att det är bättre för luft, vatten och framför allt, din bebis.
När det gäller babyfiltar rekommenderar vi starkt att välja ekologisk bomull/bambu.

Våra tre favorit filtar för baby 🏆

Cam Cam Copenhagen

Muslinfilt från Cam Cam. Muslinfilten har dubbla lager.

Pris: 492 Sek

 • Utmärkt som amningsfilt
 • Bambu i kombination med Oeko-Tex Bomull
 • Perfekt för vaggan, spjälsängen eller barnvagnen.
Beskrivning
Allmänt
Mått
Material
Skötselråd

De här filtarna är underbart lätta, mjuka och lena mot din babys känsliga hud. Tillverkade av naturliga bambufiber som andas, är fuktabsorberande och temperaturreglerande. Med dubbla lager av klassisk, tunn muslinväv förstärks dessa egenskaper än mer och ger en filt som bara blir mjukare och mer följsam med varje tvätt. Användbar som snuttefilt, skötbädd, barnvagnsskynke, eller amningsfilt. 

Material: Denna produkt är tillverkad av GOTS-certifierad ekologisk bomull.

Mått: 120 x 120 cm.

Tvättråd: 40 grader

Garbo&Friends

Garbo&Friends är ett exklusivt varumärke som formger barnprodukter med den där lilla extra tanken. 

Pris: 1199 Sek

 • Oeko-Tex® certifierad och fri från skadliga ämnen.
 • Stoppad med lågallergent polyestervadd.
 • Tillverkad med lätt, luftig och supermjuk bomullsmuslin.
Beskrivning
Allmänt
Mått
Material
Skötselråd

Stoppad Muslinfilt i Mimosa från det svenska märket Garbo&Friends är ett klassiskt tillskott till skötkammaren som håller ditt barn varm och trygg på de kyligare dagarna.

 • Oeko-Tex® certifierad och fri från skadliga ämnen.
 • Stoppad med lågallergent polyestervadd.
 • Tillverkad med lätt, luftig och supermjuk bomullsmuslin.
 • Tillverkad i Portugal.

Material: Ytter: 100% Bomull
Stoppning: 100% Polyester

Mått: 100 x 140cm.

Tvättråd: 40 grader

Vinter&Bloom muslinfilt

GOTS-certifierad ekologisk bomull

Pris: 295 Sek

 • Finns i 3 färger
 • Otroligt mjuk och andas bra
 • Helt Ekologisk Bomull
Beskrivning
Allmänt
Mått
Material
Skötselråd

Underbart mjuk och mysig muslinfilt i GOTS-certifierad ekologisk bomull.  Filten har tre lager tunt muslintyg som gör filten utmärkt för varma dagar då den både är fuktabsorberande och temperaturreglerande. Använd i vagnen, i spjälsängen eller som snuttefilt! Filten blir mjukare och mjukare ju mer den används och tvättas.

Material: 100% GOTS-certifierad ekologisk bomull

Mått: 100 x 80 cm

Skötselråd: tvättas i 40°C

Att namnge sin babyfilt

Babyfilt med namn är många föräldrar som eftersöker då det är en perfekt dopgåva, och blir således unik i sitt slag.
Muslinfilt.se erbjuder dessvärre inte denna tjänst idag men vi kan varmt rekommendera sidor som barnparadiset.se eller babyfiltar.se

Varför muslin är den bästa babyfilten enligt oss

Vår hemsida avslöjar kanske att vi föredrar muslinfilten för barn, här är varför:

 • Muslinvävens funktion är otroligt smart eftersom den är vävd i flera lager och blir mjukare efter varje tvätt. Många andra babyfiltar blir snarare stela, noppriga och hårda efter tvätt.
 • Den är fuktabsorberande och temperaturreglerande, den fungerar alltså både när det är kallt och varmt!
 • Filten andas betydligt bättre än andra typer av filtar vilket är behagligt för din bebis.
 • Ekologisk Bomull och Bambu är enligt oss och erkänt av merparten de bästa materialet för en baby.

Såhär gör du din egen babyfilt

Att göra sin egen babyfilt är det många som önskar. Antingen så stickar man eller så virkar man.
Här hänvisar vi till sidor där du kan få inspiration och vägledning för hur du går tillväga.

Virka

 • Garnstudio.com – Erbjuder flertalet gratis virkmönster
 • Svartafaret.se – Erbjuder även dom virkmönster dock till ett lågt pris.

Sticka

 • Garnstudio.com – Erbjuder flertalet gratis stickmönster
 • Svartafaret.se – Erbjuder även dom stickmönster dock till ett lågt pris.

Vanliga frågor

Bomull och Bambu är att föredra vid val av material då det andas bäst, är mjukast och är temperaturreglerande i sin natur.

Vid val av Ekologisk bambu och bomull är skillnaden lite. Bambu kan vara något mjukare annars fyller dom i princip samma funktion. Däremot om du ska välja mellan bambu och bomull som inte är ekologisk är bambu bättre. Bomull som inte är ekologisk behöver bekämpningsmedel för att kunna växa. Dessa ämnen är giftiga och ibland stannar de dessutom kvar i tyget

Muslinfilt är på grund av hur den är vävd och material den bästa babyfilten.

Ja. Detta är av yttersta vikt eftersom den är ämnad för ditt barn. Ekologisk bomull och bambu odlas utan användning av skadliga bekämpningsmedel, gödsel eller kemikalier. Detta betyder att det är bättre för luft, vatten och framför allt, din bebis.

För en person som har erfarenhet av att sticka, eller virka skulle vi säga att de mönster som finns tillgängliga är någorlunda enkla!

En filt som är muslinvävd är populär för att den andas bäst av alla filtar. Den är mjuk och blir bara mjukare för varje tvätt. Den andas bra och kan både värma och kyla samt har flertalet användningsområden såsom amning, snuttefilt, skugga ditt barn samt tillfällig skötbädd.

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00